Trende vereceğimiz yemekler Anadolu Gastro Turizm Derneği’nin destekleri ile hazırlanmıştır.
Yemeklerin tarihçesi, kahvenin tarihçesi ve zeytinin tarihçesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi Tolunay Sandıkçıoğlu tarafından hazırlanmıştır.
Merin Sever tarafından sürpriz sunumlar ve yemeğin tarihçe anlatımı yapılacaktır.
ANKARA – KAYSERİ KÜLTÜR İNANÇ VE GASTRONOMİ TRENİ ÖĞLE YEMEĞİ MENÜSÜ
Tandır böreği
(İzmir tulumu, Ayaş erkeç pastırması)
Kuzu tandır
(Balıkesir kıvırcık kuzusu)
Kestaneli iç pilav
(Karacadağ pirinci, Aydın Kestanesi, kuş üzümü ve çam fıstığı)
Pancar Turşusu
Reyhan şerbeti
(Arapgiri reyhanı)
KAYSERİ – ANKARA KÜLTÜR İNANÇ VE GASTRONOMİ TRENİ ÖĞLE YEMEĞİ MENÜSÜ
Kâğıtta Kayseri Pastırması
Ayvalı Yaprak Sarma
Kayseri Mantısı
Nevzine Tatlısı
Gilaburu Şerbeti
KAYSERİ – İZMİR – KAYSERİ KÜLTÜR İNANÇ VE GASTRNOMİ TRENİ MENÜ ÖRNEKLERİ
Yeni Anadolu Mutfağı
(New Anatolian Cuisine)
“Geleneksel alışkanlıklara, ürünlere ve tekniklere yeni ve taze bir bakış açısı ile bakma cesaretinde ol.”
“Bölgedeki zengin ürün çeşitliliğini kullanarak yemeklere mikroklimaları ve mevsimleri yansıt.”
“İleri bakarken Anadolu’nun geleneksel olan “doğal mutfağını” muhafaza etmeye özen göster. Derin kökleri olan mutfağın ve çok katmanlı kültürlerin farkında ol.”
“Geçmişteki ahenkli Doğu Batı ilişkisini bugüne uyarla ve pişirme yöntemlerine yansıt.”
“Bölgeyi özel kılan kültürel farklılıkları benimseyerek “zengin, ateşli çarpıcı ve canlı” karakterini yemeklerine yansıt.”
“Çiftçi olmadan yemek, yemek olmadan gelecek yok.” kavramını samimi olarak benimse. Toprağa, denize, dağlara ve hayvanlara saygı gösteren üreticileri destekle.”
“İleriye bak! Bilimi kullan. Geleneksel yoğun lezzetleri yaratmaya çalışırken güncel yemek alışkanlıklarını göz önünde bulundur.”
“Milli, dini ve etnik bariyerlerden arın.”
KAYSERİ – İZMİR TURU MENÜLERİ
MENÜ 1 (KAYSERİ-TARSUS ARASINDA VERİLECEK)
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Tepsi Mantısı
Kayseri Usulü İçli Köfte
Tulum Peyniri ve Cevizli Mevsim Salata
Aside Tatlısı
Gilaburu Şerbeti
MENÜ 2 (TARSUS-KONYA ARASINDA VERİLECEK)
Tantuni
Dereotlu Meyhane Pilavı
Humus
Silifke Yoğurdu
Cezerye
MENÜ 3 (TUR ŞİRKETİ İLE GÖRÜŞÜLECEK)
MENÜ 4 (AKŞEHİR-ISPARTA ARASINDA VERİLECEK)
Etli Ekmek
Mevsim Salata
Dilber Dudağı
Kekikli Ballı Şerbet
MENÜ 5 LUNCHBOX
Sandviç
Kek
Meyve Suyu
Su
MENÜ 6 LUNCHBOX
Sandviç
Kek
Meyve Suyu
Su
İZMİR – KAYSERİ TURU MENÜLERİ
MENÜ 1 KAHVALTI
MENÜ 2 (SELÇUK-DENİZLİ ARASINDA VERİLECEK)
Asma Yaprağında Levrek/Çipura Izgara
Zeytinyağlı Börülce
Yeşil Salata
Fırınlanmış Tahin Helvası
MENÜ 3
Fırında Hindi Tandır
İç Pilavı
Gavurdağı Salatası
Ayva Tatlısı
Reyhan Şerbeti
MENÜ 4 KAHVALTI
MENÜ 5
Etli Ekmek
Mevsim Salata
Dilber Dudağı
Kekikli Ballı Şerbet
MENÜ 6
Tantuni
Dereotlu Meyhane Pilavı
Humus
Silifke Yoğurdu
Cezerye
MENÜ 7
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Tepsi Mantısı
Kayseri Usulü İçli Köfte
Tulum Peyniri ve Cevizli Mevsim Salata
Aside Tatlısı